PWM ve MPPT Şarj Kontrol Cihazı Karşılaştırması
Salih Becer
2 yıl önceSistemim için en iyi Şarj Kontrol Cihazı hangisi? MPPT mi veya PWM mi?
Farkın ne olduğunu ve sisteminiz için neden bir MPPT veya PWM tipi Şarj Kontrol Cihazı seçmeniz gerektiğine yardımcı olacak miktarda bilgileri aşağıda sizler için derledik.
Akü kullanan neredeyse tüm güneş enerjisi sistemlerinde solar şarj kontrolörüne ihtiyaç vardır. Solar şarj kontrolörünün görevi, güneş panellerinden akülere giden gücü düzenlemektir. Aşırı şarj olan aküler, akü ömrünü önemli ölçüde azaltır ve ciddi hasarlar verir. Sonunda aküler kısa zaman içinde kullanılamayacak hale gelir.
En eski şarj kontrolörü, akü voltajı belirli bir seviyeye yükseldiğinde, akü voltajını izler ve devreyi açar, şarjı durdururdu. Eski şarj kontrolörleri, aküyü açmak veya kapatmak, akülere giden gücü durdurmak veya başlatmak için mekanik bir röle kullanırdı.
Daha modern şarj kontrolörleri, aküler tamamen şarj olmaya yaklaştıkça akülere uygulanan güç miktarını yavaşça azaltmak için Darbe Genişlik Modülasyonu (PWM) kullanır. Bu tip kontrolör, akülerin daha az stresle tam şarj edilmesini sağlar ve akü ömrünü uzatır. Ayrıca aküleri süresiz olarak tam şarjlı durumda (“yüzer” olarak adlandırılır) tutabilir.
En yeni ve en iyi solar şarj kontrolörü Maksimum Güç Noktası İzleme veya MPPT olarak adlandırılan sistemleri kullanır. MPPT kontrolörleri temel olarak aşırı voltajı akıma dönüştürür. Bunun birkaç farklı alanda avantajları vardır. Güneş panelleri aküleri şarj etmek için gerekenden çok daha fazla voltaj sağlayabilir. MPPT esasen, panellerden gelen aşırı voltajı ampere dönüştürerek, aküleri tamamen şarj etmek için gereken süreyi azaltırken, şarj voltajını optimum seviyede tutar. Bu, güneş enerjisi sisteminin her zaman en uygun şekilde çalışmasını sağlar. MPPT üretilebilecek maksimum enerjiyi bulmaya çalışır az ile yetinmez.
Sıkça sorulan Sorular
Sonuç? Sonuç olarak güneş enerjisi sisteminizin uzun süre sorunsuz çalışmasını istiyorsak, PWM veya MPPT fark etmez, şarj kontrol cihazını mutlaka kullanmalıyız. Eğer daha yüksek performans istiyorsak MPPT şarj kontrol cihazı tercih etmeliyiz. Hatta içerisinde gömülü MPPT akıllı inverter(invertör) seçeneğini tercih etmek en akıllı seçenek olacaktır. Bu cihazların içinde MPPT şarj kontrol cihazları hazır halde gelir.
Blog yazımız hoşunuza gittimi? Abone olun son çıkan blog yazılarımızı ilk siz okuyun.
Kendimizi güncellemeye devam edeceğiz; herhangi bir sorunuz veya yazmamızı istediğiniz blog konusu öneriniz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin!
Sosyal medyada bizi takip etmeyi unutmayın Twitter, Facebook, YouTube ve İnstagram.
Yazar hakkında
1981 Konya doğumlu iki çocuk babası olan Salih Becer, 2003 yılında elektrik-elektronik mühendisliğinden mezun oldu. Kariyerine Konya'da başladı. Rusya ve Ukrayna'da devam etti. Uzun süredir yenilenebilir enerji, güneş enerjisi sistemleri ve enerji depolama sistemleri üzerine ar-ge çalışmaları yapmaktadır. Bugüne kadar birçok zorlu projeyi başarıyla tamamlamıştır. Hobisi camping.