İnverter Çeşitleri ve Özellikleri

Salih Becer
6 Aralık 2020İnvertör veya inverter Nedir?
Doğru akımı alternatif akıma çeviren elektronik cihazlara inverter denir.
Genel olarak akü grubu veya güneş panellerinden alınan doğru akım (DC), kullanıma uygun olacak şekilde 220 Volt tek faz veya 380 Volt üç fazlı alternatif akıma (AC) çevrilir.
Güneş enerji sisteminiz şebekeye bağlı (on–grid) veya şebekeden bağımsız (off–grid) da olsa mutlaka bir adet inverter cihazı kullanmanız gerekmektedir. İstisnai olarak, 12V doğru akım ile çalışan buzdolapları, televizyonlar ve çeşitli ev eşyaları piyasada mevcut olsa da, yaygın değildir. inverter cihazları, genel olarak modifiye sinüs inverter, tam sinüs inverter olmak üzere ikiye ayrılır, solar inverter cihazları da, bu kategorilerin altında on-grid inverter ve off-grid inverter olacak şekilde çeşitlere ayrılır.

On grid sistemlerde, güneş panelinde üretilen 12V veya 24V doğru akımın 220V olarak şebekeye beslenmesi gerekir. On-grid inverterler tam sinüs formundadır. Off grid sistemlerde de, aynı şekilde güneş panelinden üretilen doğru akımın akü grubuna beslenmesinin yanı sıra, panelden ve akülerden gelen doğru akımın inverter (evirici) cihazı ile 220V alternatif akıma çevrilerek ev eşyalarımızda kullanmaya uygun hale getirilmesi gerekir.
Modifiye Sinüs inverter Nedir?
Modifiye Sinüs inverterler kare dalga çıkış verir, tam sinüs inverterler gibi saf sinüs çıkış dalgası vermezler. Bu yüzden buzdolabı, çamaşır makinası, pompa gibi daha hassas motorlu cihazlarda kullanılması tavsiye edilmez.
" Modifiye Sinüs inverter hassas cihazların zamanla bozulmalarına sebep olabilir. Fiyatları tam sinüs inverterlere göre daha uygundur. "
Tam Sinüs inverter Nedir?
Tam Sinüs dalga çıkışı verir. Evlerimizde kullandığımız şebeke elektriği tam sinüstür. Kullandığımız bazı hassas cihazlar da tam sinüs inverter ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Tam Sinüs inverter avantajları, şebeke elektriği ile bire bir aynı akımı üretiyor olması nedeniyle her cihazda rahatlıkla kullanılabilir ve cihazlarınıza zarar vermez. Ancak modifiye sinüs inverter ile bazı hassas cihazların kullanımı uzun vadede cihaza zarar verebilir.
Örneğin HD TV, ve müzik sistemlerinde modifiye sinüs inverter kullanımı sonucunda görüntüde karlama, çizgiler ve gölgeler, seste parazitler oluşabilir.
Akıllı inverter Nedir?
Solar kullanıma uygun, şarj regülatör devresi kendi içinde bulunan inverterlerdir. Akıllı inverter avantajları, uygulama kolaylığı, yedek parça bulunabilirliği ve bakım kolaylığı, şebeke veya jeneratör destekli şarj ve tüketim seçeneklerinin mevcut olması şeklinde sıralanabilir.
Blog yazımız hoşunuza gittimi? Abone olun son çıkan blog yazılarımızı ilk siz okuyun.
Kendimizi güncellemeye devam edeceğiz; herhangi bir sorunuz veya yazmamızı istediğiniz blog konusu öneriniz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin!
Sosyal medyada bizi takip etmeyi unutmayın Twitter, Facebook, YouTube ve İnstagram.
Yazar hakkında

1981 Konya doğumlu iki çocuk babası olan Salih Becer, 2003 yılında elektrik-elektronik mühendisliğinden mezun oldu. Kariyerine Konya'da başladı. Rusya ve Ukrayna'da devam etti. Uzun süredir yenilenebilir enerji, güneş enerjisi sistemleri ve enerji depolama sistemleri üzerine ar-ge çalışmaları yapmaktadır. Bugüne kadar birçok zorlu projeyi başarıyla tamamlamıştır. Hobisi camping.