Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Sistemleri

Sıkça Sorulan Sorular

Image Description
Salih Becer
8 Ocak 2020
Paylaş:

Güneş enerjili sulama sistemleri

Elektrik enerjisinin olmadığı yerlerde jeneratör kullanmamak için veya yüksek gelen elektrik faturalarına karşı alternatif bir yöntem olup güneş panellerinin ürettiği enerji ile pompaların/motorların çalıştırılmasıdır.

Güneş enerjili sulama sistemlerinin çalışma mantığı şudur;

Güneş panelleri DC elektrik üretir, üretilen elektrik solar pompa sürücü invertörü ile pompaların/motorların çalışma frekansına uygun AC elektriğe çevrilir ve pompalar/motorlar çalışır.

Image Description

Güneş enerjili sulama sistemlerinde akü grubu genelde bulunmaz. Güneş doğduktan belli bir süre sonra sistem çalışmaya başlar, güneş batımında elektrik üretemediği için sistem duracaktır. Güneş enerjili sulama sistemini Açık (Open) konumunda bırakırsanız ertesi gün siz arazinize gitmeseniz bile sistem güneş doğumundan belli bir süre sonra otomatik olarak çalışmaya başlayacaktır.

Güneş enerjili sulama sistemlerinde 1 hp (beygir) pompalar ile 150 hp (beygir) pompalara kadar tüm pompa ve motorlar çalıştırılabilmektedir. Güneş enerjili sulama sistemlerine zamanlayıcı bağlanabilmektedir. Sizin belirleyeceğiniz zaman dilimlerinde çalıştırılması mümkündür. Bu sayede günün istediğiniz saatlerinde güneş enerjili sulama sistem otomatik açılıp-kapanacaktır.

" GPS sistemleri yardımıyla sistem telefonla uzaktan açılıp kapatılabilir. "

Sıkça sorulan Sorular

-Tarımsal Sulamalar ( Buğday, arpa vb.) -Hayvancılıkta Sulama Sistemleri -Meyve Ağaçları Sulama -Seralarda Sulama -Ceviz Ağacı Sulama -Badem Ağacı Sulama -İncir Ağacı Sulama -Yonca Sulama -Silajlık Mısır Sulama -Kayısı Ağacı Sulama -Pamuk Sulamaları -Çeltik (Pirinç ) Sulama -Zeytin Ağacı Sulama -Üzüm Bağları
-Sondaj Kuyuları -Keson Kuyular -Sulama Kanalları -Göletler -Barajlar -Akarsular (dere, ırmak, çay vb.) -Havuzlar
Hayır. Mevcut pompanızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Pompanızı solar uyumlu DC pompa ile değiştirebilirsiniz. Değiştirdiğinizde İnvertör kullanmaya gerek kalmaz. Her ikisinde de maliyetler hemen hemen aynıdır. İki yöntem de kaliteli ve güvenliklidir. Riski yoktur.
Güneş panelleri 10 yıl garantilidir. 25 yıl ömürleri vardır. Her yıl %1 verim kaybederler.
Mevcut pompanız AC elektrik ile çalışır. Güneş panelleri DC elektrik üretir. Üretilen DC elektriği AC elektriğe çeviren aygıtlara İnvertör ya da sürücü denir.
Güneş enerjisi ile tarımsal sulama sistemlerinde enerjiyi depolama maliyeti yüksektir. Bunun yerine kuyudan çekilen suyu bir depoya aktarmak daha mantıklıdır. Daha hesaplıdır. Depolanan su geceleri sulama amaçlı kullanılır. En verimli çalışma yöntemi bu şekildedir. Gece sulama yapmayacaksanız depo gerekmez.
1-) Pompanın tipi ve gücünün net belirlenmesi, pompaya uygun panelin seçilmesi. 2-) Gece sulama yapılacak mı? 3-) Kuyudan çekilen suyun bir depoya aktarılması 4-) Panellerin montaj tipinin iyi belirlenmesi. Sabit ya da mobil(hareketli) 5-) Montajı yapacak firmanın tecrübesi 6-) İnvertör ve panel garantileri
Evet gerekiyor. Sistemde ürettiğiniz elektriği öztüketim için kullanacaksanız yani satmayacak olsanız dahi proje onayı almak gerekiyor.
Tarımsal sulama aboneleri için satış hakkı yok ama mahsuplaşma hakkı var. 5.1.ç'den başvuru yapılıp yılda bir veya 2 kez mahsuplaşma yapılır. Yıllık veya 6 aylık sistemden aldığınız ve sattığınız elektrik sayaçlar ile kontrol edilir ve mahsuplaşma gerçekleştirilir.
Yaklaşık maliyet 10 Hp (beygir) ya da 7.5 kW için 35.000 TL- 45 000 TL arası düşünülebilir. 1 beygir = 4500 TL civarında. Vergiler dâhil montaj hariç. Bu sistemde 42 adet panel kullanılır. Bize pompa gücünü ve kuyu derinliğini yazarsanız size tam maliyeti çıkarabiliriz.
Yaklaşık amorti süresi 5 senedir.
Evet sorunsuz çalışır. Güneş olduğunda pompa panellerin ürettiği elektriği kullanır, güneş yokken şebekeden(trafodan) elektrik kullanır.
Monokristal güneş panelleri ile Evet çalışır ama verimi düşer. Polikristal güneş panelleri genelde kapalı havalarda çalışmaz. En iyi verimi sulama dönemleri olan Nisan - Eylül Ayları arasında alırsınız. Ve bu dönemlerde sistemi her gün kullanabilirsiniz. Kışında ürettiği fazla elektriği devlete satabilirsiniz. Mono Güneş panelleri, bulutlu havalarda dahi çalışmaktadır. Türkiye Coğrafi şartları düşünüldüğünde günlük kesintisiz olarak 9 saat kullanabilirsiniz. Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında günlük kullanım süresi 10 saatin üzerine çıkmaktadır.
Bizden alırsanız - Ürünlerin tamamının Garantili Ürünler olduğunu, - Satış sonrası Teknik konularda MUHATAP bulabileceğinizi, - Kurulum dahil satışlarda, alanında DENEYİMLİ Teknik Personelimiz tarafından yapılacağını, -2 YIL SERVİS GARANTİSİ verdiğimizi bilmenizi isteriz.

Blog yazımız hoşunuza gittimi? Abone olun son çıkan blog yazılarımızı ilk siz okuyun.

Kendimizi güncellemeye devam edeceğiz; herhangi bir sorunuz veya yazmamızı istediğiniz blog konusu öneriniz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin!

Sosyal medyada bizi takip etmeyi unutmayın Twitter, Facebook, YouTube ve İnstagram.

Yazar hakkında

Image Description

Salih Becer

1981 Konya doğumlu iki çocuk babası olan Salih Becer, 2003 yılında elektrik-elektronik mühendisliğinden mezun oldu. Kariyerine Konya'da başladı. Rusya ve Ukrayna'da devam etti. Uzun süredir yenilenebilir enerji, güneş enerjisi sistemleri ve enerji depolama sistemleri üzerine ar-ge çalışmaları yapmaktadır. Bugüne kadar birçok zorlu projeyi başarıyla tamamlamıştır. Hobisi camping.